Att resa med hund

Att resa med hund kan vara en sak som många hundägare oroar sig för. Ibland resulterar det i att man hellre lämnar hunden hemma och tar hjälp av en hundvakt .Vi vill mena att det inte vara så svårt att resa tillsammans med våra fyrbenta vänner. Därför har vi sammanställt lite tips på vad du kan tänka på när du reser med din hund i olika färdmedel. Läs mera på Jordbruksverket och Tullverket 

Hunden på flyg

Att flyga kan vara lite nervöst både för människor och djur. För de flesta hundar brukar det inte vara några problem att flyga. Om du däremot har en plattnosad hund brukar det rekommenderas att inte flyga. Detta eftersom förändringar i lufttrycket kan skapa andningssvårigheter hos din hund.

Olika flygbolag har olika regler när det kommer till att resa med hundar. I allra flesta fall tillåts hundar följa med ombord, men inte på alla. En del flygbolag tillåter hundar i kabinen men det kan bero på din hunds storlek och vikt. Innan du reser med din hund kan det därför vara bra att läsa på om vilka regler som gäller för just det flygbolaget. Vanligtvis bör du specificera att din hund följer med på resan när du gör din reservation. En annan aspekt som varierar är hur långt innan avgång du som hundägare bör vara på flygplatser. Kolla därför upp sådan information innan du och din hund reser.

Hunden i bil

Majoriteten av alla hundar har inga problem att åka bil. Skulle däremot vara så att hunden gnäller och skäller under bilfärden så finns det knep för att träna. Ett första steg kan vara att köra kortare sträckor tillsammans med hunden och säkerställa att någonting kul sker när ni väl kommer fram. Genom det vänjer sig hunden att det finns något kul att se fram emot.
I bilen kan det vara bra att det finns en sele som fästs i hundens bur eller säte. Värt att tänka på är att det mått som hundens bur har behöver anpassas efter hundens storlek. Likaså är det viktigt att ni tar pauser under bilfärden så hunden får röra på sig, dricka vatten och kissa. Läs mer på Jordbruksverket


Kollektivtrafik och hund

Ifall du ska resa med kollektivtrafik och ta med din hund så brukar det inte vara några problem. Vanligtvis finns utmärkta områden där husdjur tillåts. Tänk på att din hund bör stå nära dig som ägare så att hunden inte springer mot andra resenärer. På bussen kan små hundar få vila i ditt knä medan större hundar helst bör sitta eller ligga på golvet.
Det kan vara bra att träna på att åka kollektivt på samma sätt som man tränar på att åka bil. Börja med kortare sträckor och se till att det händer något roligt när ni väl kommer fram. På det sättet lär sig hunden att det finns något att se fram emot.TIPS FÖR EN BRA HOTELLVISTELSE

🐩 ta med en filt eller en bädd och leksaker så att din hund känner sig hemma

🐩 ta med mat och vattenskål

🐩 ta med schampo, inte kul med en smutsig hund i hotellrummet

🐩 dom flesta hotell vill inte ha hundar i sängen eller i möblerna

🐩 tänk på att inte lämna hunden ensam på rummet om den är orolig och skäller

I denna länken nedan finner du en bra sida med hundvänliga hotell

Hunden på tåg

Ifall du ska resa tillsammans med din hund på ett tåg bör du boka en särskild plats som är djurtillåten.. Ifall det inte är möjligt att boka en specifik platsbiljett brukar det finnas vagnar som är djurtillåtna där ni kan sitta. Kolla på skyltarna för det tåg ni ska åka med och fråga tågpersonalen om du känner dig osäker.
För alla trivsel under tågresan kan det vara bra att pyssla om din hund och ta med lite vatten och godis för färden. Ifall hunden blir orolig kan det vara bra att passa på och gå ut om tåget stannar på någon station lite längre.