Cavachon

Historia

Cavachon är en relativt ny ras som kom fram först på 1990-talet. Det är en korsning mellan Cavalier King Charles Spaniel och Bichon frisé. Anledningen till att man korsade dessa raser var för att få fram en allergivänlig familjehund. Eftersom Cavalier King Charles inte är allergivänlig så räknas Cavachon som delvis allergivänlig och är något att notera om man är känslig.

Storlek och utseende

En Cavachon är en mindre hund med en härligt mjuk päls. Den har en mankhöjd på omkring 28 - 32 cm och det finns ingen större skillnad mellan tikar och hanar rent storleksmässigt.

Pälsen är vågig eller lockig och förekommer oftast i en mix mellan vitt/gräddvitt och brunt.

Hälsa

Cavchon är vanligtvis en frisk ras, som likt andra mindre hundar ofta lever ett långt liv. Bichon frisé som är en av stamföräldrarna har en tendens att få problem med tänderna och detta har ärvts ner till Cavachon. En annan vanlig åkomma hos rasen är öroninfketioner. Det är därför extra noga att renhålla öronen ordentligt.

Något som är viktigt att veta är att Cavchon är allergisk mot loppbett och ska därför få förebyggande behandling för loppbett. 

Familjahund:

En Cavachon fungerar alldeles utmärkt i en familj som lever ett aktivt liv och gillar att hålla igång. En Cavachon brukar trivas väldigt bra med barn och andra djur och har en energinivå som passar barnfamiljer. Vill man ha en hund att mysa med och gå långa promenader med är detta en passande ras.

Med det sagt betyder det inte att man inte måste aktivera rasen mentalt. Man måste träna hunden från tidig ålder för att hunden ska bli trygg. Det är därför viktigt att en Cavachon får använda sin hjärna regelbundet för att få utlopp för sin energi. 

Pälsvård:

En bichon havanais fäller inte vilket är en fördel, dock kräver en hel del pälsvård. Pälsen måste borstas och kammas regelbundet för att pälsen ska hållas ren. För att undvika stora tovor som är besvärliga att reda ut och plågsamma för hunden rekommenderar vi daglig pälsvård.

Använd en karda för att reda ut pälstrassel och en flexikarda med längre piggar som når ner på djupet och motverkar besvärliga tovor.

Då Cavachon är allergisk mot loppor och behöver badas ofta kan detta leda till irriterad hud. Det är därför viktigt att använda ett schampoo som är skonsamt för huden. Vi rekommenderar detta schampoo med en formula som lindrar irriterad hud. Schampoot har en lugnande effekt samtidigt som hårsäckarna stärks och återfuktas. 


Så här väljer du rätt storlek till Cavachon

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.