Hur visar hunden kärlek?

Hur din hund visar kärlek och kommunicerar behöver inte skilja sig så mycket från människokärlek. Det brukar sägas att hunden är människan bästa vän och vi hållare med. Du kanske har flera sätt att visa din uppskattning på, men hur visar egentligen en hund kärlek? Kärlek på hundspråk kan vara att plötsligt lägga sig på mage eller att gnugga nosen mot dig. En hund har dock flera olika sätt att visa uppskattning på och kan variera lite beroende på ålder och uppfostran. Därför har vi skapat denna artikel som visar på de vanligaste sätten din hund kan visa kärlek.  

Ögonkontakt som tecken på kärlek

Har du någon gång känt att din hund tittar på dig med en kärleksfull blick? Ja det kan den faktiskt göra. Hundars ansikten kan visa på flera olika humör och känslor och ögonen är själens fönster även för hundar. Ögonkontakt är ett intimt sätt för hunden att visa kärlek på. Titta på din hund medan den lär sig nya tricks och kommandon så kan ni knyta starka band redan i valpstadiet. Skulle din hund vara ledsen eller rädd så syns det också genom hundens ögon. 


Nosen: Gnugga dig till kärlek

Genom nosen kan hunden faktiskt visa sin uppskattning. Om din hund har för vana att gå fram och gnugga sin nos mot ditt ben eller ansikte så är det ett tecken på att den gillar dig. Såklart kan den också vilja ha uppmärksamhet men gesten visar på att din hund är bekväm med dig och ett tecken på kärlek. Vill du testa om din hund gillar dig kan du testa att sticka fram en hand framför nosen. En bekväm hund möter dig och luktar gärna på personer den känner sig bekväm med.  


Visar din hund magen?

Lägger sig din hund på rygg och vill bli kliad på magen? Ja då kan det också vara ett tecken på kärlek. Även om hunden främst vill bli kliad så är det ett sätt att visa närhet och tillförlit till dig som ägare. Alla hundar gillar inte att ligg på rygg, så om din hund gör det- passa på! Genom att din hund är bekväm med detta så säger den "jag gillar dig och litar på dig". Detta kan även bli en vana mellan dig och din hund och ett sätt för dig att visa att du älskar den tillbaka.


Slick visar på tillförlitlighet

Likt människor är en puss ett tecken på kärlek för hundar. Någon gång har vi alla fått oss en riktig blötkyss av vår hund. När hunden slickar dina händer eller ansikte så vill den visa sin uppskattning och att den respekterar dig. Den vill visa på social tillhörandeskap och kärlek helt enkelt, men detta kan såklart bli för mycket. Om du inte vill att din hund ska slicka på alla gäster som kommer på besök kan det vara bra att visa vad som är okej och inte. Slickande på golv och ytor är ett tecken på att din hund är hungrig och då kan det vara bättre att ge den mat.  

Lyssna och studera hundens kroppsspråk

Vi har tidigare skrivit artiklar om hundars kroppsspråk, men det finns vissa signaler som är tydligt kopplade till kärlek. De klassiska tecknen på att din hund vill visa uppskattning är genom att vifta på svansen men hundar kan även visa olika ansiktsuttryck, exempelvis höja på ögonbrynen eller le. Nedan följer detaljer du kan studera hos din hund sätt att visa kärlek. 


Gos kan vara ett sätt att visa uppskattning

Hundar kan söka närhet på samma sätt som oss människor. Sitter du i soffan och din hund kommer plötsligt och lägger sig på dig, ja då kan det vara ett tecken på kärlek. En hund är beroende av social kontakt och tillhörighet på samma sätt som oss, och visst är det mysigt med en gosande hund? Många hundar lär sig ligga i sin ägares famn som valp. Ibland resulterar det i att stora fullvuxna hundar fortfarande tror att de kan sitta i knät på människor, vilket kan bli tung beroende på ras. Ett alternativ är att lära hunden visa kärlek i utrymmen där den ryms, som i soffan eller på golvet. 


Hundens hoppande till kärlek (och bråk)

Om en hund springer fram och vill hoppa upp på dig så fort du har kommit hem så vill den visa glädje och att den gillar dig. Däremot tycker inte alla att hopp på främlingar är ett så bra beteende så ifall du och din hund vill undvika sura blickar kan det vara bra att avänja hunden från sådant beteende. Hundar menar såklart ingenting illa med detta. Så om du och din hund vill dansa hemma på köksgolvet kan det vara ett bra sätt att visa kärlek på inom hemmet.  


Likt människor är en puss ett tecken på kärlek för hundar  

Även om hundar inte kan prata med oss människor så förstår de faktiskt mycket av det vi säger. Om du är en hundägare som har för vana att samtala med sin hund så gör du alltså ingenting konstigt, för din fyrbenta vän lyssnar. Genom att öva kommandon, tricks och regler i ett tidigt stadie finns det fler sätt för en hund att visa kärlek på som vuxen. I filmen ovan syns en hund om lärt sig kommunicera med sin ägare genom att trycka på olika knappar. Hunden, en 11 månaders Sheepadoodle, har exempelvis lärt sig trycka på knappar som säger "Love you mum" (jag älskar dig mamma). Totalt har hon lärt sig 40 olika ord som beskriver hur hon känner. Kanske är detta framtidens sätt att kommunicera med hundar och visa kärlek på?   

Vad ska jag göra för att visa kärlek till min hund?

För att visa kärlek till din hund kan ett första steg vara att välja en hundras som passar just dig. Gillar du att träna, ja då kanske du ska välja en mer aktiv hund. Om du gillar att sitta framför soffan kan gosande med en lättskött hund vara enklare. Är du nybörjare rekommenderar vi att du väljer en hundras som passar dig och är lite lättare att sköta om. Redan som valp är det viktigt att du som ägare visar uppskattning till din hund på olika sätt och tränar den. Genom att du knyter an till hund kan det sedan bli lättare att undvika oönskade beteenden som att hunden skäller för mycket. Vi rekommenderar även att du belönar din hund lagom mycket med godis som ett sätt att säga "bra jobbar kompis". Läs gärna våra andra artikel om hundens olika beteenden.