Nyårs hunden

Nyår med hund

Många förknippar årets sista dag med god mat, fest och maffiga raketer. Just raketer är inte alltid populärt hos våra djur, varken hos de tama eller hos de vilda. Många hundar tycker att fyrverkerier och smällare är mer eller mindre obehagliga. För en riktigt skotträdd hund är det panik och ångest som färgar nyårsfirandet.

Minska stressen hos din hund under nyår

Varje hund är en egen individ, och olika hundar upplever smällar och höga ljud på olika sätt. Vissa hundar kan sova sig igenom hela nyårsfirandet utan problem, medan andra gömmer sig under sängen. En tredje hund kan springa iväg i panik. Vi har samlat våra bästa tips för att göra firandet så behagligt som möjligt för nervösa hundar:

 • Håll hunden inomhus, gärna i ett rum med gardiner eller draperi.

 • Att ha musik på, det kan lindra ljudet av smällare.

 • En aktiverings leksak eller ett tuggben kan hjälpa för att avleda uppmärksamheten.

Några tips för att minska eventuell stress under nyårsfirandet:

 • Res bort - Att fira på en mindre ort där det smäller mindre än i stan är ett bra alternativ om ni har möjlighet. Kanske har ni någon släkting som bor lite avsides?

 • Ta in på flygplatshotell - I närheten av flygplatser är det förbjudet att skjuta raketer. Många flygplatshotell upplåter därför sina rum till hundar och dess ägare under nyårsnatten.

 • Lugnande feromoner tex Adaptil ökar hundens känsla av trygghet. Det finns även eteriska oljor som lugnar hyperaktiva hundar.

 • Thundershirt - är en speciellt utformad tröja som genom sitt mjuka, konstanta tryck har en lugnande effekt på de flesta hundar.

 • Man kan försöka träna bort eller vänja hunden vid ljudet av smällare, men det kräver tid, tålamod och lyckas inte alltid.

 • Rasta hunden i god tid innan tolvslaget - Ha alltid hunden kopplad så den inte kan rusa iväg i panik. Ibland smäller det både dagarna innan och efter själva nyårsafton. För säkerhets skull kan du ha dubbla koppel, fast knäppta i både sele och halsband. Det händer att panikslagna hundar tar sig ur halsband eller sele. Se till att göra promenaderna under dagen extra spännande och utmanande (kanske lägga ett spår som hunden får gå, gömma godis som hunden får leta upp mm) så att hunden är väl aktiverad och trött på kvällen.

 • Märk halsbandet/selen med ditt telefonnummer och adress - Om din hund skulle springa bort vet upphittaren var den hör hemma. Se även till att hunden har reflexer, det är bra att ha under vintern oavsett, men extra viktigt om hunden skulle springa iväg.

 • Gå till veterinären - Vissa hundar är så pass stressade att det bara är medicinering som hjälper. Sök upp veterinär i god tid, din hund kommer nämligen behöva genomgå en allmän hälsokontroll och även ta blodprov innan veterinären kan skriva ut starka mediciner.

 • Håll även orädda hundar inomhus - Även om din hund inte visat tecken på obehag tidigare är det klokt att hålla er inomhus under det värsta smällandet.

Det går att försöka träna och vänja hunden vid ljudet av smällare, till exempel genom att spela upp ljudet av smällare hemma. Kom ihåg att det kräver tid och tålamod, och att det inte är säkert att det lycka med att vänja just din hund eftersom alla vovvar är individer.