AMERICAN STAFFORDSHIRE TERRIER

HISTORIK

Rasen härstammar från pitbullterriern, som i sin tur antas ha uppstått genom korsning mellan bulldogg och terrier på 1800-talet. Även om rasen har en historia som kamphund, har den sedan den erkändes som självständig ras av Amerikanska Kennelklubben 1936 istället avlats för egenskaper som gör den till en bra familjehund. År 1991 registrerades den första American staffordshire terriern, eller amstaffen som den också kallas, i Svenska Kennelklubben.

HÄLSA

Det är i stort sett en frisk ras. Det vanligaste förekommande problemet är hudåkommor som klåda, utslag, röda tassar och allergier. En stor andel av de röntgade hundarna har höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED). Korsbandsskador förekommer även. En annan rassjukdom är cerebellär ataxi (NCL-A, ostadighet och koordinationssvårigheter, s.k. amstaff ataxi) som är en obotlig neurologisk sjukdom

STORLEK & UTSEENDE

Alla färger förekommer. Den ska ge intryck av stor styrka för sin storlek. Balans mellan styrka och smidighet är av yttersta vikt. Vikten för hanar är 28-33 kg och tikar 19-25 kg.

Källa: ssk

Är det en bra första hund?

En amstaff passar absolut som första hund men bäst hos en hundkunnig person. Den kräver en fast och konsekvent uppfostran. Att gå på kurs rekommenderas starkt. Med tanke på rasens bakgrund måste man som ägare vara extra ansvarsfull och visa stor hänsyn mot sin omgivning.

Amstaffen behöver rastas ordentligt varje dag och helst få möjlighet att springa fritt i en inhägnad gård för att få utlopp av sin energi. Inte bara motion, dessa hundar behöver få mental stimulans för att må som bäst. Denna hundras älskar att hitta på saker med sin ägare och är en perfekt kompis när du ska ut och springa, cykla eller gå på långa skogspromenader. 

Pälsvård:

Rasen kräver ingen avancerad pälsvård då den har mycket kort päls. Bada eller duscha hunden vid behov med schampo och balsam speciellt utveckat för hundar. En del amstaffs har känslig hud och då rekommenderar vi att du använder ett mildare hundschampo, exempelvis Oatmeal från Pet Head eller Hypo-Allergenic från Espree.

Passar rasen mig?

American staffordshire terrier är aktiva och intelligenta hundar. De behöver sysselsättas med träning och arbete, dagligen. Även om rasen passar bra till sällskap, behöver den få arbeta fysiskt och psykiskt för att må bra.

Rasen är en passionerad, uthållig och energisk hund. Det är därför viktigt att du låter hunden få utlopp för sin energis, te.x med en aktivitetsleksak där den får söka och leta efter godis. Roliga tugg och repleksaker fungerar även bra som belöning under träning.

Om rasen blir tränad på ett effektivt sätt så blir den en aktiv del av familjen. Det är en härlig, tillgiven och trogen kompis som kommer att vara lojal under alla sina dagar.

Så här väljer du rätt storlek till American staffordshire terrier

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.

Här nedan kommer förslag när det gäller storlek för olika produkter till American staffordshire terrier, men tänk på att det kan finnas individuella skillnader, så för att få ett så korrekt mått som möjligt är det alltid bäst att mäta sin hund. Doggie lämnar inga garantier på att storleken passar just din hund.


Bra leksaker för en Amstaff

Aktivitetsspel - Hundaktivering

Ex: Nina Ottosson Dog Wobble Bowl Slow Feeder


STARMARK PICKLE POCKET - AKTIVERINGSLEKSAK

Starmark har många bra produkter som passar för dessa stora munnar.