Att välja ras

Ska du köpa hund undrar du säkert "Vilken hundras passar mig?". Att köpa en hund är ett stort beslut. I denna guide går vi igenom ett antal tips för den som står i valet och kvalet.

Kontrollera först att du är redo för det ansvar en hund innebär innan du påbörjar processen. Det är också viktigt att du förstår de kostnader ett hundägande innebär. Om du, med ovanstående i åtanke, bestämt att tidpunkten är rätt, grattis! Nu är det dags att ta reda på vilken typ av hund och vilken hundras som passar dig.

Det finns flera faktorer att tänka på innan du väljer en hund. Viktigast av allt, fundera över din nuvarande livsstil och överväg vilka justeringar du är villig att göra för en hund. Titta på familjens behov, särskilt om du har barn, äldre släktingar eller andra husdjur. Personer med allergier, eller de som föredrar hundar som fäller mindre, kanske vill titta på allergivänliga hundraser.

Tänk sedan på den nya hundens idealstorlek, energinivå och ålder. Kom bara ihåg att äga en hund kräver ett fast åtagande för ansvarsfullt hundägande. Här är några tips som hjälper dig att välja den bästa hunden för dig och din familj.

Storlek

Storleken på hunden är en viktig faktor att ta med i beräkningen för vilken hundras som passar just dig. Du kanske redan vet att du vill ha en liten knähund som du kan bära med dig, eller kanske du har ditt hjärta inställt på en stor eller till och med jättestor hundras. Om du inte kan bestämma dig kanske en medelstor hund är ett bra val.

Kom ihåg att vissa små hundar är känsliga och sårbara. Att bli trampad på eller hanteras ovarsamt kan orsaka allvarliga skador. Små hundar kan också vara mycket känsliga för låga temperaturer, så var redo att hjälpa dem att hålla värmen. Glöm inte att hundar också behöver lydnadsträning! Vissa små hundar kan utveckla en "tuff hund" attityd, till synes för att kompensera för deras lilla storlek. Var uppmärksam på sådana tendenser

Mycket stora hundar behöver mer utrymme. Stora, glada hundar med långa, piskliknande svansar behöver "svängutrymme" för att undvika svansskador eller skador på hushållsföremål. Ett annat övervägande är kostnaderna: ju större hund, desto dyrare blir saker som hundmat, hundleksaker och medicinska behandlingar. Träning är också en nyckelfaktor här. En jättestor hundvalp som får agera som en knähund när han är ung, kommer bokstavligen gå över dig när han blir äldre.

Aktivitetsnivå

Du vet nog redan att vissa hundar har mer energi än andra. En hunds aktivitetsnivå påverkas ofta av vilken ras det är, men det betyder inte att du blint kan lita på att en enskild ras kommer betyda en viss aktivitetsnivå. Varje hund behöver rutinmässig träning, oavsett ras eller storlek, så se till att du kan tillhandahålla detta. Om du inte har tid till mer än en eller två lugna promenader per dag, kommer du förmodligen få det bättre tillsammans med en hundras med lägre energi, som en Basset. Letar du efter en hund som kan vara en joggingpartner, tävla i agility eller jaga frisbees, överväg att köpa till exempel en Border Collie.

Om det skulle behövas, var villig att justera mängden motion och uppmärksamhet du ger din hund. En hund som skäller ständigt, gräver upp din trädgård, förstör ditt hem eller är utåtagerande på något annat sätt behöver sannolikt extra aktiviteter. Många beteendeproblem är resultatet av överflödig energi. Tyvärr är det många hundar som överges eller till och med avlivas på grund av ett beteendeproblem som lätt kunde ha undvikits med rätt mängd träning och uppmärksamhet.

Ålder

Många tänker "valp!" när dem tänker på att köpa hund men kanske är en äldre hund ett mer passande val.

Valpar kräver mest träning och uppmärksamhet, särskilt under de första sex månaderna. Var beredd att ägna mycket tid åt att få den rumsren och korrekt uppfostrad. Din hund kommer sannolikt att ha massor av "olyckor" i huset och kommer troligen att tugga på dina möbler och personliga tillhörigheter. Dessa problem kommer gradvis att lösas med dedikerad träning, men tålamod är ett måste. Du bör också vara medveten om att valpen kan växa upp och bli annorlunda än vad du förväntat dig, särskilt om du adopterar en blandrashund. Detta är inte nödvändigtvis en dålig sak, bara något att tänka på.

Vuxna hundar kan vara ett utmärkt val. En fullvuxen hund kan passa bättre om du vill ha en god uppfattning om din nya hunds sanna energinivå, attityd och temperament. Bara för att hunden är vuxen betyder det inte att han är vältränad, så du bör fortfarande förvänta dig en visst mått av träning. Lyckligtvis har många vuxna hundar tränats och socialiserats i viss utsträckning och kan enkelt anpassa sig till sina nya liv.

Äldre hundar ska inte glömmas bort! Att välkomna en äldre hund i ditt hem kan vara ett underbart sätt att ge glädje åt "pensionen". Tyvärr är äldre hundar mindre benägna att adopteras och avlivas ofta.

Ras

Att ge ett specifikt svar på frågan om vilken hundras som passar dig bäst är nästan omöjligt. Men visst finns det några råd att ge.

Renrasiga hundar är onekligen populära. Många människor lockas av en viss hundras av olika skäl. Du kanske är uppvuxen runt rasen eller har tillbringat mycket tid med rasen tidigare i livet. Kanske älskar du hur en viss ras ser ut och agerar. Eller du kanske känner att rasen är rätt för dig baserat på vad du har läst eller hört om rasen. Om du vill ha en renrasig hund, se till att du grundligt undersöker rasen. Bestäm om du är villig att ta dig an potentiella utmaningar med temperament, vårdbehov och hälsoproblem. Se till att rasen passar in i din familj och med din livsstil, inklusive andra hundar. Se till att leta efter en ansvarsfull hunduppfödare.

Det är mycket att tänka på och mycket ansvar men när du väl hittar hundrasen som passar dig bäst har du en vän för livet.