Australian cattledog

Historik

Rasen tillkom omkring 1840 i Australien genom korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen. De små dingoliknande, blå hundarna fick rykte om sig att vara oöverträffade som vakt- och vallhundar. Första rasstandarden godkändes 1903.


Användningsområde

Australian cattledog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta kategorier av aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

Hälsa

Rasen är sund med mycket liten sjukdomsproblematik. Medelåldern i vårt land är 10-13 år. Rasen innehar åldersrekord (29 år) i Guinness Rekordbok. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.


Egenskaper / Mentalitet

Australian cattledog är intelligent, lättlärd, har extremt snabb uppfattningsförmåga och vaktinstinkt. Den kan vara något reserverad. Den lämpar sig bäst en aktiv familj.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 46-51 cm och tikar 43-48 cm. Den är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel med stickelhår, rikligt med underull och rejäl borst på svansen. Färgen är blå eller röd.


Pälsvård

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov. Den fäller cirka 2 gånger per år.

Övrigt

Valparna är i regel glada, öppna, lydiga och känsliga för ägarens röst. I den så kallade "slyngelåldern" kan de uppträda reserverat, ibland avvisande mot främmande och kan också bli olydiga och provocerande. Läs mer om rasen på rasklubbens webbplats.