BEAGLE

HISTORIK

Beagle är den minsta och troligen äldsta av de tre brittiska kusinerna beagle, harrier och foxhound, vilka alla används till drevjakt i stora släpp, så kallade pack. I Sverige har beagle sedan 1950-talet omskolats till ensamdrivande jakthund. 1953 bildades Svenska Beagleklubben.

HÄLSA

Den hör enligt försäkringsbolagens statistik till de friskare raserna. Sköldkörtelrubbning, diskbråck, epilepsi, aseptisk meningit (hjärnhinneinflammation) och höftledsdysplasi (HD) förekommer i låga frekvenser inom rasen.

STORLEK & UTSEENDE

Beagle är en medelstor, korthårig hund. Den väger som vuxen 10-15 kg. Den är vanligen antingen trefärgad, (svart, brun och vit), eller tvåfärgad (gul och vit).Användningsområden:

Beagle är en drivande hund som används för drevjakt på hare, rådjur, hjort och räv och som komplement under icke jakttid kan man aktivera hunden med viltspår, agility och lydnadsdressyr/tävlingslydnad.

En Beagle måste få arbeta fysiskt och psykiskt för att må bra. Rasen är mycket energisk och för att utmana din Beagle i vardagen rekommenderar vi aktiveringsleksaker.

Pälsvård:

Rasens päls är korthårig och kräver mindre än en timmes pälsvård per vecka. Pälsen är lättskött och badas vid behov med hundschampo och balsam. En arbetande Beagle behöver badas oftare. Vi rekommenderar produkter från Pet Head och Espree. Den fäller sin päls två gånger per år och håren har en tendens att kila sig fast i kläder och möbler. En borste för textilier är definitivt ett måste för alla Beagle-ägare.

Aktivering:

Beagle är en aktiv ras som kräver mycket motion och mental stimulans för att fungera och må så bra som möjligt. Den behöver rastas ordentligt varje dag och helst få möjlighet att springa fritt i ett inhägnat område, och den älskar att få följa med när du springer, cyklar eller tar långa skogspromenader. 

Utöver den fysiska rastningen behöver den här intelligenta hunden också mental stimulans, genom träning eller problemlösning. Om du lever ett aktivt utomhusliv och är intresserad av hundträning kan en Beagle passa dig utmärkt.

Så här väljer du rätt storlek till Beagle

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.