BORDER COLLIE

HISTORIK

Border collie har sedan århundraden funnits i gränstrakterna mellan England och Skottland, där den varit en ren så kallad working collie, det vill säga en arbetshund. Rasen är sannolikt världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får. Fram till de senaste decennierna har rasen avlats enbart med hänsyn till bruksegenskaperna. 

HÄLSA

Det är en jämförelsevis frisk hund. Sjukdomar/defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi (HD), CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi.

STORLEK & UTSEENDE

Mankhöjd för hanar är ca 53 cm och tikar något lägre. Den är medelstor, oftast svart-vit eller trefärgad. Alla pälslängder förekommer, hela spektrat mellan slät, hård päls till riktigt lång, silkig med mycket underull. De vita tecknen har stora variationer. Öronen kan vara upprättstående, hängande, tippade eller både och. Utseende, färg och storlek kan över huvudtaget variera mycket.

                                                           Källa skk.se

Måste en Border collie valla?

Detta är en hett debaterad fråga. Rasen är avlad för att valla men idag finns det många BC-ägare som väljer att aktivera hunden på annat sätt, te.x med agility, lydnad, rallylydnad och andra hundsporter. En Border Collie måste få arbeta fysiskt och psykiskt för att må bra. Rasen är oerhört intelligent och för att utmana din Border Collie i vardagen rekommenderar jag aktiveringsleksaker.

Pälsvård:

Pälsen är lättskött och badas vid behov med hundschampo och balsam. En arbetande Border Collie behöver badas oftare. För att hålla pälsen i styr och minska fällning rekommenderas det att man går igenom pälsen 1-3 gånger i månaden med en karda

Aktivering:

Border collien är en extremt aktiv hund som kräver mycket motion och mental stimulans för att fungera och må så bra som möjligt. Den behöver rastas ordentligt varje dag och helst få möjlighet att springa fritt, och den älskar att få följa med när du springer, cyklar eller tar långa skogspromenader.


Utöver den fysiska rastningen behöver den här intelligenta hunden också mental stimulans, genom träning eller problemlösning. Om du vill ha en hund som trivs med att ligga i soffan bör du välja en annan ras. Om du däremot lever ett aktivt utomhusliv och är intresserad av hundträning kan en border collie passa dig utmärkt.

Så här väljer du rätt storlek till Border Collie

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.