Boxer

HISTORIK

Boxern anses närmast härstamma från den lilla "Brabanter Bullenbeisser", en tysk bulldogg. På den tiden var uppfödare av rasen mestadels jägare som använde hunden till jakt. Den hade till uppgift att hålla fast det vilt, som hetshundar stött upp tills jägaren kom och nedlade bytet.

Den moderna boxern är resultatet av arbetet att beskriva och systematisera de lokala boxertyper som fanns i Tyskland under 1800-talet. Den första standarden kom 1902. 

Pälsvård:

Pälsen är kort och glansig vilket gör att pälsen inte behöver särskilt mycket vård om man jämför med långhåriga hundar. Hunden ska hållas ren genom ett bad regelbunden och eftersom Boxrar ofta har problem med hudirration är det viktigt att använda milda produkter som detta schampoo från Pet Head som är vårdande för pälsen och huden under.

I övrigt räcker det oftast med att torka tassar efter våta promenader och att borsta i fällningsperioder, för detta kan du använda en karda med mjuka borstar som gör det bekvämt för hunden.

HÄLSA

Flera sjukdomar förekommer inom rasen. Bland de mer vanliga är höftledsdysplasi (HD), spondylos, njursjukdomen renal dysplasi och upp i åldern förekommer ganska frekvent knäledsproblem och hudåkommor som yttrar sig i klåda, utslag, röda tassar & infektioner. Allergier är förekommer också.

Det är också vanligt att boxrar har extra risk att få hud och andningsbesvär som ofta förknippas med alltför kort nos och/eller knipta näsborrar. 

Aktivering: 

Boxern är en aktiv och energisk hund och dess mentala egenskaper gör den till en mycket duglig bruks- och tjänstehund. Rasen används även i tjänst som polis-, räddnings- och bevakningshundar och som servicehund. Under förutsättning att den får motion och stimulans, både fysiskt och mentalt, passar rasen utmärkt som ren familjehund. Kolla in våra selar och koppel och hitta de produkter som passar ert aktiva liv.

STORLEK OCH UTSEENDE

Boxern är en medelstor, korthårig och kraftfull hund, där huvudet ger rasen dess särprägel. Muskulaturen är väl utvecklad och rörelserna livliga, kraftfulla och eleganta. Mankhöjd för hanar är 57-63 cm och tikar 53-59 cm. Vikt för hanar är ca 30 kg och tikar ca 25 kg. Färgen är gul eller tigrerad med svart mask och kan ha vita tecken.                                        

                                                           Källa skk.se

Är detta en bra första hund?

Att skaffa hund medför ett stort ansvar, både inom den egna familjen och i samhället. En brukshund som Boxer ställer stora krav på aktivitet och man bör noga tänka igenom om tid och energi finns i tillräcklig mängd för att ta hand om en Boxer. Är du tveksam, överväg att välja en mindre krävande ras. Är du fortfarande intresserad, besök gärna en utställning, ett mentalprov eller liknande för att se boxern i aktion, prata med boxerägare och lära dig mer om rasen. 


Så här väljer du rätt storlek till Boxer

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.