CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Rasen lever mycket väl upp till de förväntningar man kan ha på en sällskapshund. Den är i allmänhet orädd, social med både människor och andra hundar, lekfull och lätthanterlig. Den är sportig och beskrivs ofta som en "stor hund i litet format".
Rasen älskar att vara med på alla aktiviteter och passar utmärkt som sällskapshund och för utställning, agility, lydnad, spår, eftersök (viltspår) och andra roliga hundsporter.

HISTORIK
I mitten av 1830-talet började engelsmännen korsa in ostasiatiska småhundar i King Charles Spanieln. Först år 1945 erkändes den som enskild ras av engelska kennelklubben. Rasen är numera spridd över världen och den är en mycket uppskattad sällskaps- och utställningshund.

HÄLSA
Rasens vanligaste hälsoproblem är blåsljud på hjärtat och därför har rasen ett hälsoprogram för detta. Alla cavalierer som går i avel ska ha ett giltigt hjärtintyg utan anmärkning innan avel. Rasens hängande öron kan innebära att det förekommer lindriga öronproblem. Vi rekommenderar att du införskaffar öronservetter för att hålla öronen rena och fina.
Rasens relativt stora ögon bör man också ägna en del uppmärksamhet åt.
Personlighet:
Det är en tillgiven, lätthanterlig familjehund som är vänlig mot alla, vilket gör den till en utmärkt sällskapshund för känsliga barn och aktiva äldre personer. Den skäller inte överdrivet, men säger till när det kommer besökare. Den är dock ingen vakthund, utan hälsar varmt på de flesta. Cavalier king charles spaniel går ihop med alla, inklusive katter och andra små sällskapsdjur. Eftersom den är relativt liten är den ett utmärkt resesällskap.
Pälsvård:
Pälsen bör borstas igenom regelbundet med en borste för hundar te.x denna karda och särskild uppmärksamhet bör läggas på pälsen bakom öronen som är riklig och mjuk och lätt kan bilda tovor. Vi rekommenderar att du införskaffar ett balsamspray som gör jobbet enklare
Så här väljer du rätt storlek till Cavalier King Charles Spaniel
SÅ HÄR MÄTER DU
- Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
- Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
- Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.