CHIHUAHUA

HISTORIK

Rasens ursprung kan härledas till Mexico. Äldre chihuahualiknande hundar på målningar och skelett har även återfunnits på Malta och i Egypten, vilket gör att rasens ursprung är långt ifrån självklart. År 1904 skrevs den första rasstandarden i USA och rasen erkändes av American Kennel Club (AKC). År 1951 importerades de första två hundarna till Sverige men rasen fick sitt genombrott först 1958.

HÄLSA

Rasens dvärgväxt kan medföra risker, t ex bett-, käk- och tungproblem. Utstående ögon ökar risken för ögonskador. Rasen ingår i Svenska Kennelklubbens hälsoprogram avseende patella luxation (lösa knäleder) vilket betyder att uppfödare undersöker knälederna på alla avelsdjur före parning. Vi rekommenderar att man använder en sele i stället för halsband på en chihuahua på grund av rasens ömtåliga trakea (luftstrupe). Chihuahuor är långlivade med en förväntad livslängd på uppemot 18 år.

STORLEK OCH UTSEENDE

Chihuahua är världens minsta hundras. Det utmärkande särdraget är det äppelformade huvudet. Rasen finns i två pälsvarianter, kort- och långhårig. De är annars helt lika, men den långhåriga chihuahuan har lång silkig päls, med en framträdande "lejonman" samt behårad svans. Den korthåriga chihuahuan har kortare päls och svansbehåringen är kortare. Chihuahuan finns i alla färger och färgkombinationer. En chihuahua ska väga mellan 1 och 3 kg.

                                                           Källa skk.se

Passar rasen mig?

Den är en aktiv hund som gärna hänger med på alla tänkbara aktiviteter, allt från agility och långpromenader till fredagsmys i tv-soffan. Den mår, som alla andra hundar, bra av en fast uppfostran och regelbunden motion. Rasen ska varken förmänskligas eller daltas med bara för att den är liten.

Chihuahuan är nyfiken, livfull och intelligent och utvecklar ett nära band till en eller två personer, som den visar en djup tillgivenhet. Det är en ras med stark släktkänsla som njuter av att vara med andra chihuahuor. Den behöver inte mycket plats och är ett perfekt val för dig som bor i lägenhet.

Pälsvård: 

Rasen kräver ingen särskild pälsvård. De ska badas när de blir smutsiga och den långhåriga varianten ska kammas med karda någon gång i veckan för att undvika tovor. Om hunden trots borstning får tovor bakom öronen eller på benen rekommenderar vi denna spray för att enklare lösa upp tovorna. För hundar som inte tycker om att duscha har vi ett väldoftande torrschampo från Pet Head som neutraliserar lukt och får din chihuahua att lukta fräscht. 

Skällig ras?

Chihuahuas är smarta små hundar, men ändå kan de skälla mer än andra hundar, men med rätt träning så kan man lära de att inte skälla i onödan. Nyckeln till en självsäker och icke skällande Chihuahua är att börja träna i tidig ålder och försiktigt begränsa deras behov av att skälla direkt när de kan vilja det. Bunkra upp med gott och smakrikt hundgodis och belöna när hunden är tyst och gör som du vill.  


Så här väljer du rätt storlek till Chihuahua

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.