Cobberdog                               (Australian Cobberdog)

Historia

Cobberdogen härstammar från samma grundstam som Labradoodeln. Dessa två raser gick sedan skilda vägar när Cobberdogen började avlas på friska och trevliga individer för att få fram en hund med goda egenskaper. Det ligger mycket forskning och studier bakom rasen och resultatet är fantastiskt.

Cobberdogen är en ras känd för sitt goda temperament, den är dessutom allergi- och astmavänlig. 

Hälsa

Eftersom hundarna är avlade på friska och godkända individer så är rasen generellt sett en väldigt frisk ras med goda förutsättningar för att leva ett långt lyckligt liv. Man har lyckats få fram en ras med minimerad risk för ärftliga sjukdomar, dock är detta ingen garanti för att en Cobebrdog inte blir sjuka.

Det är bara godkända uppfödare som får avla på Cobberdog, föräldrarna måste dessutom gå igenom nogranna hälsokontroller, bli gentestade och utvärderade innan för att bli godkända i avel.

Storlek och utseende

Cobberdog är väldigt lik en Labradoodle. Det är en hund med fin struktur, vackra ögon och med en härligt glänsdande päls. Storleksmässigt finns den i olika storlekar där den minsta har en mankhöjd på runt 35 cm och väger 7-10 kg och där den största har en mankhöjd upp till 68 cm och kan väga runt 40 kg.

Pälsen förekommer i sex olika färger och två olika texturer där den ena är mer vågig och silkeslen medan den andra är mer lockig. 

Pälsvård:

Eftersom det finns två olika pälstyper så kräver den olika pälsvård beorende på vilken typ av päls den har. Generellt sett är rekommendationerna att borsta ungefär varannan dag för att hålla tovorna borta. En karda med långa borstar är att föredra då man vill borsta nära huden. Mellan borstningarna kan man använda denna tovutredande spray som underlättar pälsvården samtidigt som den håller pälsen len och glansig.

Hunden ska duschas med schampoo och balsam så ofta det behövs. 

Utöver detta ska man helst klippa hunden minst 6 gånger per år för att bevara glansen.

Motion:

För att få en så trevlig, lugn och harmonisk hund som möjligt krävs regelbunden motion och aktivering. Detta betyder dock inte att en Cobberdog ska få överdrivet mycket motion. 


Så här väljer du rätt storlek till Cobberdog

SÅ HÄR MÄTER DU

  • Rygg - Mät från hundens nacke till roten på svansen.
  • Hals - Mät omkretsen runt halsen, där halsbandet sitter.
  • Bröstkorg - Mät omkretsen runt den största delen av bröstkorgen, precis bakom frambenen.