Ensamhetsträning

Hur får jag min hund att kunna vara ensam hemma? Alla hundägare behöver någon gång lämna sin hund ensam. Men det här med ensamhetsträning är inte alltid så enkelt. För att er ensamhetsträning ska gå så enkelt som möjligt delar vi med oss av våra tips.

Så tränar du din hund att vara ensam hemma

 1. Börja träna försiktigt
  Börja träna hunden under korta stunder. Du kan exempelvis sätta upp ett galler/hinder till ett rum och gå in där en kort stund.
 2. Utöka tiden och träningstillfällen
  Träna ofta och kort i början. Utöka tiden du är borta allt eftersom att hunden vänjer sig. I början kan det handla om att du är i ett annat rum några minuter. För att sedan gå över till att du sitter utanför ytterdörren i en kvart. Och för att sedan utökas till att du kan ta en sväng till affären eller kan gå på bio.
 3. Var konsekvent och träna ofta

  Försök att hålla igång träningen och var konsekvent i er träning. Det är lättare för hunden att lära sig om ni tränar ofta och på liknande sätt.

Tips på ensamträning

Ibland kan det gå lite trögt med träningen och det behövs lite extra knep för att lyckas. Här finns ytterligare tips om du behöver lite extra hjälp med hundens ensamhetsträning.

 • Träna hunden när den är trött, exempelvis efter en promenad.
 • Träna inte hunden när den är uppe i varv.
 • Passa på att gå i väg när hunden brukar sova, men var alltid noga med att tala om att du går. Välj ett ord eller en fras som du säger varje gång du går iväg exempelvis "kommer strax", det skapar rutin och trygghet.
 • Kom tillbaka när hunden är lugn - försök att vara lugn själv om hunden blir orolig när ni tränar.
 • När du kommer tillbaka, försök agera som vanligt och gör ingen affär av din återkomst.
 • Om hunden blir helt förtvivlad behöver du backa några steg i träningen.
 • Ge inte upp! För vissa hundar tar det lång tid att lära sig att vara ensamma hemma.

Börja träna valpen

Ett tips är att börja träningen redan i valpstadiet. Vänta dock tills valpen blivit trygg i sin nya familj och miljö. När valpen är redo börjar ni i försiktigt tempo. Ta korta stunder från någon minut, för att sedan utöka allteftersom att valpen vänjer sig. Det kan handla om några minuter i början. Så småningom kommer du förhoppningsvis kunna lämna längre stunder. Men tänk på att en valp inte ska vara ensam för länge.

Anpassa ensamhetsträningen efter hunden

Alla hundar är olika, även när det kommer till ensamhetsträning. En del hundar fattar galoppen snabbt och klarar av att vara ensam längre stunder utan problem. Andra hundar kanske aldrig riktigt är hundraprocent nöjda med att vara ensamma. Så anpassa både träningen och tiden din hund är ensam efter din hunds behov och förmåga.

Djurskyddsbestämmelserna säger att:

 • Hundar bör rastas minst var sjätte timme dagtid (valpar, äldre eller sjuka hundar oftare).
 • En hundvalp under fyra månader ska inte vara ensam mer än korta stunder.
 • Hundar är flockdjur och behöver få sitt behov av social kontakt tillgodosett.