Farligt för din hund

Ibland är det bra att veta när man bara ska säga "Nej".

Vissa livsmedel är helt enkelt dåliga för hundar och kan orsaka alla möjliga hälsoproblem.

Som hundägare är det frestande att dela sin mat med hunden. Det är svårt att motstå en gnyende hund som tittar på dig med stora ögon. Men försök stå emot när hunden tigger.

Även om din hund har ätit dessa livsmedel tidigare utan problem kan de orsaka allvarliga problem som du kanske inte känner till. Här kommer en lista med saker som din hund inte får äta, oavsett hur mycket de tigger.


Choklad

Choklad innehållet teobromin och koffein som är giftigt för hundar. Hur mycket choklad en hund klarar är individuellt och storleksberoende.

Hur mycket choklad är farligt?

Giftinformationscentralen har tagit fram exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad:

  • En hund på 10 kilo kan äta 12-40 gram mörk choklad utan att få så allvarliga symtom att veterinär eller djursjukhus behöver uppsökas.
  • Har hunden i stället ätit ljus choklad kan den äta ca 100 gram.
  • Praliner, chokladbitar med fyllning, innehåller mindre choklad. Hunden kan då äta ungefär dubbelt så stor mängd utan att allvarliga symtom uppkommer.

Kom ihåg att mängden choklad varierar beroende på hundens storlek.

Symtom: Kräkningar, buksmärta, ökad törst, inkontinens, skakningar, ökad salivutsöndring, hjärtklappning m.m. Kan även leda till dödsfall.


Ekollon

Ekollon innehåller tannin som hundar är känsliga för då det är frätande. Får hunden i sig en hög dos kan det vara dödligt. Fall på förgiftning har exempelvis setts på hundar på runt 10 kilo som fått i sig mellan fem och tio ekollon.

Symtom: Trötthet, minskad/ingen aptit, feber, förstoppning, tjärliknande diarré, njurskada, leverskada med mera. Kan även leda till dödsfall.


Godis och tuggummi

Boven i dramat heter är en substans som heter xylitol som i hundar leder till frisättande av insulin i stora mängder. Detta leder till lågt blodsocker och leverskador. Symtomen är trötthet, kräkningar, dålig balans, kramper och slutligen döden. Xylitol finns inte i allt godis men i tillräckligt många produkter för att mana till försiktighet. Läs alltid innehållsförteckningen innan du delar med dig av ditt människogodis!


Paddor

Paddor har körtlar under huden som utsöndrar ett gift som hundar är känsliga för. Giftet är inte så starkt på svenska paddor, men din hund kan ändå drabbas av padd-förgiftning. Din hund kan bli förgiftad av att tugga eller slicka på en padda. Denna typ förgiftning är oftast inte farlig utan mest besvärande för hunden.

Göra själv: Inspektera hunden, framförallt i munhålan. För det mesta behöver du endast hålla din hund under uppsikt. Blir hunden kraftigt påverkad kan man kontakta veterinär.

Symtom: Ökad salivutsöndring, minskade pupiller med mera.

Bacon och annat kött med hög fetthalt

Det är vanligt att hundägare kastar åt sin hund lite bacon eller någon annan köttslamsa. Men tänk dig för nästa gång. Livsmedel med hög fetthalt som bacon, skinka eller sidfläsk kan orsaka pankreatit hos hundar. Eftersom dessa typer av kött också innehåller mycket salt kan de orsaka magbesvär, i extrema fall kan hundarna dricka för mycket vatten, vilket kan leda till tarmvred. Tarmvred är i många fall dödligt. Om du vill ge din hund köttrester, välj ett ett smalare alternativ.


Mat med högt saltinnehåll

Vissa livsmedel är inte dåliga för hunden i sig men förekommer ofta med extra salt, till exempel popcorn. Salt kan orsaka ett tillstånd som kallas saltförgiftning, dessutom blir hunden väldigt törstig och kissar mycket. Andra symptom på för hög saltkonsumtion är kräkningar, diarré, feber och kramper. Precis som livsmedel med väldigt hög fetthalt kan det också leda till tarmvred. Som hundägare är det viktigt att tänka på mängden salt din hund får i sig.

Om din hund får i sig för mycket salt kan den drabbas av saltförgiftning. Din hund kan ha druckit saltvatten eller ätit salt mat som kan försätta din hund i det tillståndet. Det händer att vissa ger salt som kräkmedel till sin hund, vilket alltså kan vara direkt livsfarligt framför allt för små hundar.

Symtom: Diarré, kräkningar, seghet, stelhet, kramper med mera.


Lök och vitlök

Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Det är svårt att veta hur mycket lök som kan leda till förgiftning. Ge därför inte din hund någon form av lök. Viktigt att tänka på för dig som brukar ge din hund matrester är att våra matrester ofta innehåller stora mängder lök.

Symtom: Diarré, kräkningar, kramper, minskad aptit, andningsbesvär, bleka slemhinnor, buksmärtor m.m. Kan även leda till dödsfall.


Mejeriprodukter

Ost är något som många använder som godis eller till att belöna sin hund med. Men hundmagar är inte speciellt effektiva på att bryta ner ost och andra mejeriprodukter. Hundar saknar nämligen enzymet som bryter ner mjölksocker, och många hundar är laktosintoleranta. Det här varierar dock från hund till hund men det kan vara värt att notera om din hund reagerar på just mejeriprodukter. Symtomen är kräkningar, diarré och mag-tarmsjukdomar. Som vi tidigare nämnt kan mat med hög fetthalt även orsaka pankreatit. Se det från den ljusa sidan, det blir mer god ost och glass över till dig!


Vindruvor och russin

Intag av vindruvor/russin kan orsaka akut njursvikt hos hund. Det saknar betydelse om druvorna är med eller utan kärnor, vita, gröna eller röda. Den exakta mekanismen bakom den toxiska effekten är inte känd, inte heller varför vissa individer är känsliga för vindruvor/russin medan andra inte är det. Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte konstaterats.

Minsta mängd som orsakat förgiftning hos hund har varit 4 vindruvor hos en hund med 8,2 kg i kroppsvikt och 2,4 g russin/kg kroppsvikt. Något samband mellan intagen mängd och förgiftning hos hund har inte konstaterats. I vissa fall har hunden ätit betydligt större mängder utan att symtom har konstaterats.

Kräkning och diarré

Dominerande symtom är kräkning som uppkommer 2 till 48 timmar efter intag, ibland kombinerat med snabbt insättande diarré. Buksmärta, ataxi (vinglighet) och svaghet kan uppkomma inom 24 timmar, men i de flesta fall tar det upp till 5 dagar innan dessa symtom kommer.

En hund med akut njursvikt orsakad av vindruvor/russin kräver tidigt insatt behandling med framkallande av kräkning, upprepade givor av medicinskt kol, vätskebehandling samt intensiv övervakning som ofta sträcker sig över flera veckor. Trots insatt behandling är dödligheten hög.

Vid misstanke om förgiftning, oavsett substans, ska veterinär kontaktas omgående.

Nötter

Macadamianötter anses vara extra giftiga för hund. Tänk också på att saltade nötter kan leda till saltförgiftning hos din hund.

Symtom: Minskad aptit, kräkningar, blodig avföring, nedsatt leverfunktion, diarré, magproblem, vinglighet, slöhet, förlamning m.m. Kan leda till dödsfall.


Socker

Mat och godis med hög sockerhalt leder till samma problem som hos människor. Tandproblem, fetma och diabetes har blivit allt vanligare bland hundar. Precis som med fett och salt är socker något som både hundar och människor borde skära ner på.

Värktabletter

Värktabletter ämnade för människor skall aldrig ges till hund utom på direkt rekommendation av veterinär, t.ex. Alvedon (paracetamol) och Bamyl (acetylsalicylsyra). Doseringen skiljer sig mellan människa och hund och behöver därför fastställas av en veterinär. Överdosering av värktabletter kan leda till förgiftning hos hund.

Symtom: Vid överdos av paracetamol : leverskador, försämrad syretransportering i blodet m.m. Acetylsalicylsyra: kan ge kräkningar och diarré.


Rått kött, rå fisk och ägg

Den här är lite kontroversiellt då många veterinärer ser hälsofördelar med att hundar byter till en diet som innehåller mycket rått kött. Fördelar såsom friskare hud och päls, renare tänder och bättre matsmältning. Andra veterinärer rekommenderar att man tillagar rått kött för att döda bakterier och parasiter som kan vara skadliga för hundar. Debatten om nyttan överväger riskerna pågår fortfarande. Det händer att hundar drabbas av Salmonella och e. coli-infektioner. Men de flesta av dessa infektioner drabbar hundar vars immunsystem redan är nedsatt. Som hundägare kan det vara svårt att avgöra om din hunds immunförsvar är nedsatt eller inte. Råa ägg innehåller enzymer som kan orsaka hudsjukdomar hos hundar och rå fisk kan innehålla dödliga parasiter. Det finns risker med en rå diet som du måste väga mot fördelarna innan du bestämmer dig för att testa en dylik diet. Dessa risker kan minskas med nedfrysning och korrekt tillredning, men du måste lära dig att hantera rå mat ordentligt innan du ger det till din hund.

Om du vill byta till rått kött, läs på! Det är olämpligt att springa ner till den lokala livsmedelsbutiken, köpa rått kött och kasta det i din hunds skål. Lika olämpligt som att låta din hund smuggla rått kött från disken eller ur soporna. Om du planerar att byta till en rå diet för din hund måste du lära dig om korrekt beredning av maten så att risken för bakteriell eller parasitinfektion kan minimeras. Du måste lära dig om lämpliga portionsstorlekar och ha din hunds allmänna hälsa i åtanke. Undersök och förstå riskerna och håll dig välinformerad. Om du inte gör det kan din hund bli väldigt sjuk.


Blågröna alger

Hundar som badar eller dricker vatten ur sjöar eller vattendrag under algblomning kan drabbas av förgiftning. Blågröna alger innehåller algtoxiner (cyanobakterier) som är giftiga för din hund. Om din hund blir förgiftad eller inte beror på halterna av algtoxiner i vattnet, hur länge din hund badar och om hunden druckit av vattnet.

Göra själv

Misstänker du att din hund är förgiftad, skölj och schamponera hunden. Se till att din hund inte slickar sig i pälsen.

Symtom

Diarré, kräkningar, fradga, klåda, irritation, kramp, förlamning, leverskador, njurskador, nervskador, lungpåverkan, invärtes blödningar m.m. Kan även leda till dödsfall.