Hund och Katt sida vid sida

10 tips hur du får hund och katt att leva sida vid sida

Om målet är att hund och katt ska kunna leva tillsammans i harmoni kan vi ge vänskapen goda förutsättningar genom att planera vår flock. Här är 10 tips hur du får hund och katt att leva sida vid sida.

  1. Det optimala är att skaffa sig kattunge/ungkatt först och sedan valp. Låt katten bo in sig utan att det får gå för lång tid innan hunden flyttar in. Katter är territoriella vanedjur, ju yngre desto öppnare för ny samboskap.
  2. Vid val av hund kommer en vallhund eller jakthund, som en terrier, kräva mer av dig som mellanhand i hund- och kattrelationen än en mindre energisk och vall-/jaktbenägen hund.
  3. Skaffar du en äldre omplaceringskatt bör du välja en med goda erfarenheter av hund. Att ha bott med hund behöver inte betyda att de erfarenheterna varit goda. Ta reda på hur det ligger till.
  4. Minimera risken för konflikter genom att möblera artspecifikt, upphöjda liggplatser och mat-/dryckesstationer åt katten, områden dit katten kommer (via kattluckor) men inte hunden.
  5. En känsla av kontroll och en möjlighet att komma undan är viktig för katten. Till en början kan du dela av boendet så att djuren får pauser från varandra. Det främjar relationen i motsats till att de får gå varandra på nerverna.
  6. Håll inte hund och katt för åtskilt, låt doft-, ljud- och synintryck flöda mellan boytorna så att duon inte blir främlingar för varandra.
  7. Innan grindarna tas bort bör djuren ha socialiserats, men trots det ska säkerheten komma först.
  8. Lämna inte hund och katt ensamma tillsammans till en början.
  9. Undvik att skapa oro kring känsliga ämnen som mat och tid med matte/husse. Var rättvis, favorisera ingen.
  10. Låt ingen äta ur den andres skål.

Lycka till!