Hur mycket vatten ska en hund dricka?

Vatten är ett av hundens viktigaste näringsämnen. Genom att hunden dricker rätt mängd vatten regleras kroppstemperatur och transport av mineraler i hundens kropp.

I normala fall är hundens vattenbehov cirka 0,5 dl vatten per kg kroppsvikt.

En hund som väger 40 kg bör alltså dricka ungefär 2 liter vatten per dygn.

Dock finns vissa variationer beroende på storlek, temperatur, päls samt vilken mat din hund äter.

Om din hund dricker för lite vatten kan det leda till så kallad dehydration.

Din hund kan även dricka för mycket vatten och då lida av så kallad hyponatremi.

Nedan svarar vi på frågor och ger råd kring vad man bör tänka på kring hundars vattenkonsumtion.

Hur mycket vatten bör min hund dricka?

Ett första steg för att beräkna din hunds vätskebehov är att utgå från 0,5 dl vatten per kg kroppsvikt. Efter att du har ett ungefärligt mått på din hunds behov kan du studera hur mycket din hund dricker idag. Genom att mäta hundens vattenskål och se hur mycket vatten som går åt varje dag kan du se om vattenkonsumtionen är över eller under det normala. Det är en bra idé att mäta hur mycket din hund dricker under en två-veckors period. Då kan du lättare märka förändringar i beteende och om någonting är fel med din hund. Ifall din hund visar tecken hyponatermi eller uttorkning kan det vara värt att kontakta veterinär.

Dehydration: Vad händer om min hund dricker för lite vatten?

Dehydration kan uppstå ifall din hund inte dricker tillräckligt mycket vatten. Uttorkning kan i förlängningen leda till problem med organsvikt, njurar och andra hälsoproblem. Om du misstänker att din hund lider av dehydration är det därför viktigt att du kontaktar en veterinär.

Vanligtvis lider hundar större risk för uttorkning under sommaren. När hunden har möjlighet att vara utomhus och röra på sig mycket och vädertemeraturen är mycket hög kan hunden snabbt bli mycket varm och behöva mer vatten. Små hundar lider även av större risk att bli uttorkade än stora hundar och hundar med mycket päls tenderar att bli varmare än hundar med kort päls.

Ifall din hund lider av diarré eller kräkningar kan det även hända att hunden tillsist får dehydration. Om din hund har magproblem eller du misstänker att den dricker för lite vatten så kontakta en veterinär.

Hyponatremi: Vad händer om min hund dricker för mycket vatten?

Hyponatremi är ett tillstånd där din hund har druckit för mycket vatten. Det kan leda till att vatten späder ut natriumhalterna (salthalterna) i blodet vilket är farligt för hunden. Detta kan ske om din hund har varit väldigt aktiv och försöker överkompensera sin värmeenergi med vätska. Detta kan te sig i att hunden plötsligt visar något av följande tecken:

  • Oerhörd trötthet
  • Okoordinerade och förvirrade rörelser
  • Uppblåst mage
  • Illamående eller kräkningar
  • Pupiller som vidgas i glansig blick

Om din hund är i detta tillstånd rekommenderar vi att ni söker vård hos veterinär.

Hur undersöker jag om min hund dricker för lite vatten?

Om du har studerat din hunds vattenkonsumtion de senaste två veckorna men fortfarande är osäker på om din hund dricker för lite så finns vissa tecken att studera.

  1. Det första du ska titta på är hundens kiss. Om det är mörkare än vanligt kan det betyda att hunden behöver mer vätska. Om din hund dessutom kissar väldigt lite eller mycket mindre än vad den brukar så kan det också vara ett tecken på att den fått i sig för lite vätska.
  2. Ett annat tecken är insjunkna ögon, trötthet och matvägran. Om din hund uppvisar sådana tecken, kan den snabbt behöva mer vatten och det är även bra att kontakta en veterinär för expertråd.
  3. Du kan även undersöka om din hund dricker för lite vatten genom att känna på dess tandkött. Tandköttet ska kännas återfuktat och vara blänkande och inte vara strävt.
  4. Ett annat sätt att undersöka om din hund är uttorkad är genom att ta tag i hundens skinn på huvudet och lyfta lite. Om skinnet inte slätar ut sig inom ett par sekunder så kan det vara ett tecken på att din hund har vattenbrist.

Vad ska jag göra om om min hunden inte dricker?

Det är inte ovanligt att hundar vägrar dricka vatten om den lider av kräkningar, diarré eller annat magproblem. Kontakta en veterinär om du misstänker att din hund lider av problem som gör att den inte vill dricka. Tänk på att din hund även får i sig vatten genom den mat den äter och att vattenbehovet därför kan variera lite. Om din hund vägrat att dricka under en lång tid eller inte får behålla vatten på grund av kräkningar och/eller diarré bör du kontakta en veterinär.

Hur kan jag få min hund att dricka mer?

Ett smart knep för att få din hund att dricka mer är att göra vattenskålen intressantare. Kanske har hunden en favoritgodis som du kan lägga bredvid vattenskålen. Ett annat alternativ är att göra vatten tillgängligt på fler platser i hundens omgivning. Exempelvis så kan du ha en vattenskål nära hundens sovplats likväl som i köket eller annan plats där den brukar vara. Vidare kan hunden få i sig vätska genom det foder den konsumerar.

Vad händer när hunden dricker vatten?

Hundar dricker lite annorlunda om man jämför med människan. Med hjälp av tungan så lapar hunden i sig vatten, vilket kan resultera i att omgivningen får städa. När vattnet sedan transporteras genom hundens kropp så reglerar det dels kroppstemperatur men vatten bär även med sig viktiga näringsämnen och mineraler genom hundens kropp. 

Vätska genom fodret och kost

När en hund äter foder så får den också i sig vatten. Hur mycket en hund dricker kan därför variera beroende på hur mycket den äter. Torrfoder innehåller ungefär 10 procent vätska och medan våtfoder innehåller mycket vatten (cirka 80 procent). Om din hund har svårt att få sig i vatten kan det därför vara bra att övergå till våtfoder. Även under varma sommardagar eller aktiva dagar kan det vara bra att servera våtmat för att få i hunden mer vätska. Om din hund är van vid torrfoder och du vill hålla fast vid det, kan du även prova att blötlägga torrfodret. På så sätt blir fodret mer lättuggat för hunden, samtidigt som den får i sig mer vätska. Ett annat tips är att ge hunden kött. Kött innehåller så mycket som 65-70% vatten, vilket gör det till ett mycket bättre alternativ för en hund som inte gillar att dricka vatten.