Skvallerträning

En väldigt effektiv metod för att förebygga problem med ex hundar, människor eller vilt. Men faktiskt även för hundar som har manier på att ta saker ute.
Jag använder mig dessutom ofta av denna metod för ekipage som redan har ett utvecklat problembeteende som i alla fall en del av lösningen.

Det kallas för skvallerträning av den enkla anledningen att en hund som man tränat upp på detta vis självmant vänder tillbaka/tar kontakt och "skvallrar" när man möter exempelvis en annan hund.

Man förändrar hundens känsla och tanke på att möta en annan hund/djur/människa.

Det kanske låter helt otroligt men är i själva verket faktiskt väldigt lätt. Det kräver bara tre saker.

  • Rättsignal
  • Tid
  • Avstånd

Gör en analys angående vad ni upplever att hunden vara mest intresserad av (jag kommer använda hundar i exemplet då det är det vanligaste). Set till att stoppa fickorna fulla av gott godis och ge er ut på promenad i ett område där ni förmodligen möter en hel del hundar men där det samtidigt är lätt att reglera avstånd.

Uppgift 2

a)

Ha godiset lättillgängligt och ha uppsikt över omgivningen. När ni får ett hundmöte så iaktta er egen hund noggrant, så fort er hund uppmärksammar den andra hunden så ger ni er rättsignal och låter hunden komma in till er för godisbelöning: Var noga med att det inte bara blir "stoppa in godis i munnen" utan beröm och mata på hunden med småbitar.
Fortsätt att upprepa detta varje möte ni får och lägg till det i andra situationer ni märker att det behövs (ex joggare, cyklister, eller vad som helst).

Nackdelen är att det tar tid eftersom det är en form av "hjärntvätt" där man nöter in vad som till slut blir ett automatiskt reaktion på en stimuli, tyvärr tröttnar/glömmer många att fortsätta träningen då det inte ger snabba resultat. Men det ger väldigt starkt resultat på sikt.
När ni kommit så långt att hunden börjar få en förväntan som riktas mot er i sina möten lägger man till en uppgift som sitt/fot etc.
Dvs när hunden ser en annan hund, reagerar på det genom att vända och ta kontakt så belöna kontakten men be hunden att därefter sätta sig (man kan här använda omvänt lockande som hjälp) gå vid sidan eller dylikt. Då har man inför framtiden en väldigt fin grund vid möten.

b)

En annan variant av skvallerträning som riktas mot saker hunden vill ta/äta.
Det är väldigt vanligt med valpar att dom vill stoppa i sig en hel del som är allt annat än nyttigt, exempelvis cigarettfimpar, stenar, fjädrar osv. Går man bara in och förbjuder blir det på sätt och vis än roligare.
Avdramatisera istället det hela genom att skvallra även här.
Fördelen är att man här kan arrangera träningen på annat sätt än ovan.
Vi använder stenar som exempel:
Lägg ut stenar över ett mindre område, gå med hunden och ge rättsignal så fort den tittar på en sten. Ganska snart kommer den strunta totalt i stenarna.

Lycka till!