Sommar tips

Kom ihåg vattenflaskan

Se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten. Ta med en extra flaska när ni ska på utflykt. Det finns många smarta lösningar på bärbara vattenskålar eller flaska och vattenskål i ett.

Hundglass

Att ligga och slicka på en hundglass kan vara svalkande och trevligt i sommarvärmen. Dessutom får din hund utlopp för sitt naturliga behov av att slicka och gnaga. Hundglass tillverkar du enkelt själv genom att frysa in exvis osaltad buljong eller mat och godis uppblött i vatten. Sätt en tuggpinne i som glasspinne så blir det lite extra för hunden att tugga på.


CAMPA MED DIN HUND!

Om du inte redan har provat att campa med din hund rekommenderar vi att du gör det i sommar. Anknytningen du får med din hund när du delar en natt eller två i vildmarken är fantastisk! Du har mer tid att fokusera på din hund istället för att bli störd av skärmar eller dagliga sysslor. Låt din hund inspirera dig att leva i ögonblicket och njut av det tillsammans till fullo!

När du ska campa finns det mycket redskap att bära för dig själv och din hund. Varför inte dela lasten med din fyrbenta följeslagare? De flesta hundar bär gärna en hundryggsäck. Det stärker också deras kroppar och stimulerar dem mentalt. Du måste dock se till att din hund är tillräckligt gammal för att bära en ryggsäck och som passar för utmaningen. 


Träna tricks eller vardagsbeteenden

Inlärning är bra mental stimulans och du kan antingen träna in några roliga tricks eller passa på att utnyttja sommarledigheten till att träna in beteenden som ni har nytta av i vardagen. Exvis att gå fint vid sidan, komma på inkallning eller att stå stilla när någon undersöker, borsta päls eller klipper klor. Allt ska läras in i lagom små steg och med positiv förstärkning.

Fikaträning

Passa även på att träna din hund att kunna koppla av i olika situationer. Lär din hund att ligga stilla och koppla av på en filt och ta sedan med filten till exvis ett mysigt café om din hund klarar av den typen av miljö. Även att gå på picknick och koppla av på filten i skogen eller på en äng är superbra träning för hunden.


GÖR EN TIDIG MORGONLÖPNING!

Tidigt på morgonen kan temperaturen vara tillräckligt svalt för att du ska kunna springa eller cykla med din hund. Våra idrottare går upp så tidigt som 4 på morgonen för att träna sina hundar under sommaren. De är dock mycket försiktiga med att springa under de varma sommarmånaderna, eftersom hundar är benägna att överhettas. De undviker vanligtvis träning i temperaturer högre än 15 grader


Sightseeing/miljöträning

Upptäck olika miljöer tillsammans med din hund. Genom att ta med din hund till platser och situationer den inte är van vid så får hunden miljöträning och ni får en mysig aktivitet tillsammans. Det är viktigt att ni inte utsätter hunden för situationer som är för utmanande utan hunden ska vara glad och positiv. Vid behov kan du hjälpa hunden att landa på en ny plats genom att tugga ben eller söka godis. Vill hunden sitta i famnen och spana så är det också ett bra alternativ.


LÅT DIN HUND ANVÄNDA SIN NOS!

Visste du att din hund kan bli tröttare efter att ha använt huvudet i 10 minuter än en timmes lång promenad? Ett av de mest effektiva sätten är att låta hunden använda sitt luktsinne. Du kan mycket enkelt göra spännande hemgjorda spel som håller din hund både upptagen och nöjd!

Du kan också prova att spåra med din hund. För att göra det behöver du en hundsele med en fästpunkt för en spårningslina som ska vara lång och några godsaker.

Så här kommer du igång:

- Gör ett minifält på 2x2 meter. Välj ut ett spår inom detta fält. Sätt många små godisar på banan (12-16 bitar). Låt din hund följa spåren av godis i en minut. När de fungerar bra går du ut från spåret med hjälp av en leksak eller annan godis.

Ett annat sätt att lära din hundspårning är att börja med en 20-50 meter rak linje. Sätt en liten godis på varje steg (1 steg = 1 fot längd). När din hund utvecklas ökar du avståndet mellan godis gradvis.


UT OCH TA EN SIMTUR!

Förutom att vara mycket roligt är simning ett utmärkt sätt att träna och stärka din hunds kropp på ett skonsamt sätt.

Vissa hundar är födda som fiskar i vattnet och dyker direkt i den med största tillförsikt. Andra behöver lite mer tid för att njuta av att simma.

- När du introducerar din hund till vatten, ta dig tid och gör den till en positiv upplevelse. Jag använder alltid en flytväst till hunden av säkerhetsskäl. Olyckor kan även hända den bästa simmaren! En flytväst kommer även ge din hund lite extra stöd i vattnet, vilket är bra för hundar som ska lära sig att simma


Se upp med fästingar, getingar och myror

I värmen trivs många besvärande insekter. Fästingar, getingar, myror är några av de insekter som kan bli jobbiga för hunden. Kolla efter fästingar varje dag och var förberedd om hunden får ett getingstick eller myrbett.


Håll koll vid grillen!

Det är lätt för hunden att få i sig olämplig mat när den serveras i det fria. Var försiktig med benrester och annat ätbart vid grillen men även annat som serveras vid en picknick eller på altanen. Det finns många livsmedel som är olämpliga för hunden.

Lämna inte hunden i bilen!

Lämna inte hunden i bilen! Det blir snabbt väldigt varmt! Även om bilen står i skugga så stiger temperaturen när det är varmt ute. Var försiktig så att din hund inte får värmeslag. Läs mer om hund i varm bil.


Varmt och skönt, men bra med kyla

I sommarvärmen kan din hund uppskatta att få ligga på en kylande filt, blöta nos och tassar i kallt vatten eller smaska på en isglass gjord för hundar. Se även till att din hund alltid har en plats i skuggan om ni är utomhus


Härlig sommaraktivering för dig och din hund

Nu under sommaren har vi ofta lite extra tid att ägna åt umgänge och aktiviteter med våra hundar, och som alltid så är det bra att aktivera din hund mer än promenader eftersom att det stimulerar både kropp och knopp för dom. Här kommer några bra tips på aktiviteter som passar bra under sommaren!

Varför ska hunden aktiveras?

Alla roliga aktiviteter du gör tillsammans med din hund främjar samarbetet er emellan. Dessutom ger du hunden utlopp för sitt behov av mental stimulans vilket i sin tur leder till en mer harmonisk hund. Du kan även passa på att göra aktiviteter där hunden utvecklar beteenden som du har nytta av i vardagen.

När det är varmt

Under de varmaste dagarna är det svårt att aktivera hunden på dagtid. Då kan man behöva utnyttja dygnets svalare timmar för att motionera och aktivera hunden. Eller hitta en svalare plats inomhus, kanske i en källare, ett garage eller i ett parkeringshus. Tänk på att se till att hunden alltid har tillgång till färskt vatten och skugga.

Simma och bada

Om din hund gillar att simma och bada så är det en jättebra aktivitet varma sommardagar. Om den inte gillar att simma så är en bra fysisk aktivitet att traska i vattenbrynet eftersom hunden får lyfta lite extra på fötterna samtidigt som den blir svalkad av vattnet. Tvinga aldrig hunden att gå i vattnet, utan uppmuntra och belöna att den tar steg i rätt riktning. Kanske kan en rolig leksak få hunden att våga sig ner i vattnet? Eller en badglad kompis (hund eller människa) som visar vägen. Har du ingen sjö i närheten så kan en barnpool fungera för ändamålet.

Godissök i vatten

Att söka godis som flyter på en vattenyta kan vara jättebra aktivering i sommarvärmen. Många torrfoder och hundgodis (frystorkat) flyter i vatten och om du sprider ut dem på ytan så kan hunden gå omkring och söka godis samtidigt som den får använda nosen för att hitta godisbitarna. Om din hund är ovan vid vatten kan du lägga godisbitarna precis i strandkanten så att hunden inte behöver gå i vattnet för att ta dem. Lägg gärna en del godisbitar på land också. Var försiktig med algblomning och saltvatten så att hunden inte får i sig det.


TA EN LÅNG VANDRING TILLSAMMANS

Långa sommardagar med bra väder gör att vi kan gå på ännu längre vandringar än våra dagliga promenader, och utforska nya platser. Vandring håller dig och din hund i form, och att besöka nya turer kommer också att stimulera din hund mentalt. Vi uppmuntrar dig att gå med din hund minst en gång under sommaren! Om du behöver inspiration för fina turer att utforska med din hund, finns det appar som är resurser online som hjälper dig. Du kan också kontakta turistbyrån i det område du planerar att besöka för att få några lokala tips.

Vandringschecklista för hundägare:

  • Ett bälte, så att du kan gå din hund utan händer.
  • En bältesväska där du kan förvara din mat, hundgodis, flaska och andra nödvändigheter.
  • Ett hundkoppel. För vandring rekommenderar vi ett längre koppel som är helt eller delvis elastiskt, så att din hund kan utforska omgivningen.
  • En lätt och ergonomisk hundsele. Kolla in den här guiden om du behöver hjälp med att välja den perfekta selen för din hund.
  • Om din hund springer fritt rekommenderar vi Safe collar. Detta halsband har en unik design med en bungee-komponent, vilket gör det lättare för din hund att bli fri om han eller hon blir fast i vegetationen. I det här fallet kan du tappa halsbandet, men inte din hund! Halsbandet är också mycket synligt och har en särskild tagg för ditt telefonnummer.
  • Du bör alltid bära en uppsättning hundsockor. Dessa kan användas för att förhindra tassnitt eller ömma tassar i tuff terräng eller om en skada uppstår.
  • Ett förstahjälpen kit.
  • Vatten för dig själv och din hund. Att hålla sig hydratiserad är mycket viktigt på varma dagar!

LÄRA DIN HUND NÅGRA NYA TRICK

Lära din hund nya tricks kan hjälpa till att stärka relationen mellan dig och din hund även bygga upp motivationen att arbeta och förbättra inlärningsförmågan.

Trickträning är jättekul för både mig och mina hundar. 


Gå gärna med sommarlovs aktiverings gruppen på Facebook

Ha en HUNDerbar sommar!

Vill du ha fler tips och råd om hundar och hundträning så är du varmt välkommen att höra av dig