Recept
Kika gärna på dessa ingredienser och dess hälsofördelar:
Blodpulver från ex Svenska DjurApoteket: ger en kraftigare, tätare och glansigare päls. Blodpulver främjar också muskelmassan till hårt arbetande hundar eller unghundar. Blodpulver fungerar utmärkt som järntillskott till tikar under löp och genom ev skendräktighet.
Pumpapuré: Pumpapuré är fyllt av fibrer och är därför perfekt för hundens matsmältningshälsa. Se bara till att använda 100% ren pumpa puré.
Kanel: Kanel är inte giftigt för hundar. Det viktiga är att vi inte ger för mycket till våra hundar. Det finns tabeller för hur mycket din hund får äta beroende på vikt, men utgå alltid ifrån väldigt lite. 50 mg per kilo kroppsvikt och per dag har visat ha positiv resultat på hjärtat. Kanel visar även positiva effekter genom att det minskar inflammation, förbättrar immunfunktionen och stabiliserar blodsockernivåerna. OBS, vill du ge denna mängd kanel är det viktigt att man använder Ceylon kanel, inte Cassia kanel. Då Cassia kanel innehåller större mängd kumarin, som i stora mängder ger negativ effekt.
Kokosolja: är späckad med naturliga vitala ämnen som främjar ditt husdjurs hälsa. Den innehåller höga andelar bakteriedödande laurinsyra som också stärker immunsystemet.
Laktosfri grekisk yoghurt: Yoghurt är hög i kalcium och protein. Välj naturell då vi inte vill ha några sötningsmedel eller tillsatt socker. Yoghurt med aktiva bakterier kan fungera probiotiskt och är bra för din hunds matsmältningssystem.
Rödbetspulver: Rödbetspulver är fyllt av näringsämnen som bland annat magnesium, kalcium, järn och vitaminerna A,B och C. Anses som bra tillskott till hundar som utsatts för hög ansträning.
Jordnötssmör: Jordnötssmör innehåller mycket vitaminer, mineraler och antioxidanter. Däremot så kan det finnas artificiella sötningsmedel i köpt jordnötssmör. Dessa sötningsmedel vill vi undvika, särskilt xylitol, eftersom de är otroligt giftiga för hunden. Välj även osaltat jordnötssmör då vi inte vill ge hunden för mycket salt. Vi väljer att göra eget jordnötssmör för att vara säkra på vad hundarna får i sig, det är även busenkelt att göra. Klicka här för att komma till mitt recept.
Mjöl: Används för att binda smeten, går att byta mot glutenfritt alternativ om man har en hund med intolerans.
Omega-3 från ex Svenska DjurApoteket: med EPA/DHA bidrar till normal hjärtfunktion, hjärnfunktion och blodfetter samt att bibehålla en normal synförmåga. Bidrar även till ledernas normala rörlighet och smidighet. Svenska DjurApotekets Omega3 innehåller 55% Omega-3.
Ägg: Hjälper till att binda smeten. Ägg är även rikt på protein, selen, vitamin B12, A, D och E-vitaminer.
Banan: Innehåller kalium och fibrer och är bra för den mentala förmågan samt hundens matsmältningssystem. Välj gärna en väl mogen banan då mogna bananer är 8 gånger mer effektiva för att stärka immunförsvaret och är enklare för magen att smälta.
Glutenfritt havremjöl: Havregryn är ett livsmedel med stora mängder fibrer och många näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Vidare innehåller det vitamin B, som hjälper hundens päls att förbli skinande och frisk. Den innehåller även oljesyra och omega 6-fettsyror, som också håller pälsen i gott skick.
Potatismjöl: Hjälper till att göra kakan fluffig och fin. Helt ofarligt för hundar och är naturligt gluten- och spannmålsfritt.
Kokt lunga
Ta en lunga och skär den i bitar ca 1,5 cm X 1,5 cm.
Det går lättare om den är till hälften fryst.
Bred ut bitarna på en plåt.
Torka i ugnen 75-100 grader Celsius tills de är torra och lätta.
Det tar ungefär tre timmar. Eller i svamptork
Det finns inte en hund som motstår detta godis.
Inga konstiga tillsatser, kalorisnålt och det kladdar inte ner din jackficka.
Kycklingchips
En favorit,
Din vovve gör nästan vad som helst för lite kyckling.
Skiva riktigt tunt och torka i ugn 125 - 150 grader,
torka till kycklingen är gyllenbrun och torr.
Eller i svamptorken
Kex med morot, majs och ärtor
2 dl grahamsmjö
2 dl vetemjöl
2 dl rågkross alternativt vetekross
2 dl hönsbuljong alternativt köttbuljong
2 msk matolja
1 dl ärtor
1 dl majsen
riven morot
Gör så här:
Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och rågkross.
Tillsätt matolja och buljong, arbeta ihop till en smidig deg.
Blanda i grönsakerna.
Gör små bollar av degen, lägg dem på plåten och platta ut.
Grädda i 225 grader under ca 15 minuter.
Stäng sen av ugnen och låt kexen vara kvar under någon timme.
VETEFRIA HUNDKEX
7-8 dl korn- eller rågmjöl,
2,5 dl majsmjöl
2,5 dl havregryn,
3,5 dl varm buljong,
0,5 dl olja,
2 ägg,
2,5 dl riven ost.
Blanda havregryn och olja. Häll över varm buljong och låt blandningen stå i 10 minuter.
Blanda i de övriga ingredienserna och arbeta samman till en deg.
Kavla ut degen centimetertjock på ett mjölat bakbord.
Skär ut kex och lägg dem på en bakplåt.
Grädda i 150 grader i cirka en timme.
Stäng av ugnen men låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.
TORKAD KORV
Skär upp ett paket eller flera paket, vanlig hotdogs i tunna skivor.
Lägg dom på en plåt på bakplåtspapper.
Torka dom i ugnen på hög värme 250-300 grader i ca 10 minuter. (eller i svamptorken)
Ta ut dom när dom börjar bli bruna och knapriga.
Fettet smälter bort och bitarna blir torra och perfekta att ha i fickan på promenaden eller träningen.
Detta är ett godis som uppskattas jätte mycket och vissa hundar ratar allt annat godis efter det att dom fått smaka på torkad korv
HUNDKEX
7,5 dl fullkornsmjöl
2,5 dl havregryn
2,5 dl vetegroddar
0,5 dl matolja
2,5 dl riven ost
3 dl köttbuljong
Blanda havregryn med den varma buljongen och oljan, låt stå 5 min.
Tillsätt groddarna o osten, blanda väl.
Blanda i mjölet, lite i sänder och arbeta degen.
Kavla ut till en centimetertjock platta o ta ut valfria former. (lättast med ett vanligt dricksglas)
Grädda i ugn 175 grader ca 50 min.
Stäng av värmen men låt kexen stå inne över natten så de blir riktigt hårda.
Förvaras torrt o luftigt.
Världens bästa godis Tonfisk kex
Du behöver :
2 burkar tonfisk i vatten1 burk majs (frivilligt) 3 ägg Ca 3 dl Grahamsmjöl
Blanda alla ingredienser Kladda ut på en plåt
Jag brukar dela i lagom bitar innan jag kör in plåten i ugnen.
100° 3 timmar med ungs lucka lite öppen.
Jag brukar vända på dom när halva tiden har gått.
Jag tycker att dom ska bli lagom krispiga.
Förvara dom i en försluten burk eller i kylskåp om dom är lite mjuka.
Blodpudding
Köp den sockerfria. den är bättre för vovven
Gör så här
Skär blodpudding i skivor och stansa ut figurer med pepparkaksformar.
Torka i ugnen på 100 grader i ca 40 minuter.
Klart!
Jag kör dom i svamptorken och det fungerar lika bra som ugnen, när jag gör dom i torken så brukar jag göra små kuber.
Tänk på att det finns saker som en hund absolut inte ska äta.
Om du är osäker, kolla gärna denna sida.Farligt för hund!
Banan Mix Pix.
Du behöver:
1 banan,
1 morot,
Katt foder.
Gör så här:
Ta en vanlig mattallrik.
Skiva bananen (du måste ju skala den först!!).
Lägg skivorna i en ring. & i mitten måste det ju också ligga banan skivor!
Sen lägger du på kattfodret.
Ta fram en morotsskivare eller vad det heter!
Skiva moroten.
Lägg på morotsskivorna.
Sen sätter du bara fram det till vovven!
Snabbgodis
Ont om tid?
Gör dessa Korvar/ Skinka/ Köttbullar
Ta och skär korven, skinkan och köttbullarna i lagom stora bitar.
Torka på bakplåtspapper i ugnen på 100 grader i 30-40 minuter så blir de inte så kladdiga utanpå som de annars är men ändå fortfarande mjuka och blir smaskigt träningsgodis.
En snabbare variant är att lägga bitarna på en tallrik på en bit hushållspapper och 10 minuter på full effekt i mikron. Så får du också torra men mjuka godisar.
Eller direkt i svamptorken
HUNDKEX PÅ GRÖNSAKER
1 dl ärtor,
1 dl rivna morötter,
1 dl majskorn,
2 dl grahamsmjöl,
2 d vetemjöl,
2 dl vete- eller rågkross,
2 dl hönsbuljong,
2 msk olja.
Mosa ihop grönsakerna (mixer) och blanda i resten till en deg. Verkar den för kladdig, ta i mer mjöl.
Gör små platta kex ( som en 5-krona) och lägg ut på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i 225 grader i 15-20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar i minst en timme.
Förvara i tättslutande burk i högst en vecka. Går även bra att frysa.
BLOD BULLAR
4 msk ströbröd
2 dl blod
1/2 tsk salt
400 gram blodpudding
2 ägg
margarin
Blanda ströbröd och blod. Rör i salt och låt svälla i 10 minuter. Mixa blodpuddingen med äggen.
Blanda ihop allt och rör om tills färsen känns smidig.
Rulla bollarna till köttbulle storlek, stek i margarin. Förvara fryst.
KÖTTFÄRSKUDDAR
3 dl vetemjöl
1,5 dl maizenamjöl
1 tsk bakpulver
1 dl socker
150 g margarin
200 g köttfärs
1 ägg
Bland alla torra ingredienser. Tillsätt matfett, utan att först smälta det.
Ställ degen kallt och stek köttfärsen under tiden.
Arbeta ut hälften av degen till 20 små runda platta kakor, ca; 3 cm i diameter. Fördela köttfärsen i kakorna.
Gör tjugo nya kakor av den resterande degen, lägg dem över de andra och tryck till kanterna.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10 minuter.
TORKAT GRISHJÄRTA
Gör så här:
1. Slå på ugnen på 200 grader Eller i en svamptork.
2. Skär hjärtat i lagom stora "godisbitar", anpassa storleken efter storlek på hunden.
3. Koka upp en kastrull med vatten.
4. Häll i hjärt-bitarna och låt koka ca 1 minut, bara precis så att det blir genomkokt.
5. Sila av vattnet och sprid ut godiset på en ugnsplåt, lägg gärna aluminiumfolie i botten så bränns det inte lika lätt. INGEN olja eller liknande!!
6. Stoppa in i ugnen och "grädda" i ca 45 minuter eller tills du ser att bitarna är torra (det ser du på att det inte bubblar ur dem längre). Rör om då och då så att det inte bränner fast.
7. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
Lever godis
TÄNK PÅ :
Tänk på att hundar har känslig mage!
Vänj dem försiktigt och långsamt vid ny mat och nytt godis! Lever torkas på samma sätt som blodpudding men torktiden är längre.
Den kan ev. kokas ett par minuter först, vilket gör den mer lätthanterlig och så flyter den inte ut lika lätt.
Sedan skär jag dem i små bitar (ca 1 x 1 cm).
Tar ut plåten och känner så dom inte är för mjuka.Jag vill gärna ha mina som en seg kola Då blir de lite mjuka men ändå lätthanterliga och underbart goda enligt mina vovvar!
Förvaras i frysen och ta fram de bitar du behöver för träningen.
Dom är lika goda frysta.
ungnötslever, ofta är biten på ca 1 kg.
En medelstor hund får äta max 50 gram lever per vecka!
Detta är ett hundgodis och inte mat. Får hunden för mycket kan den bli både överviktig och sjuk.
Jag brukar köra både blodpudding och lever i svamptorken.
Lägg den okokt i en lång panna i 100° c i ca 40min.
Därefter plockar jag ut den och skär den i lagom tjocka skivor, lägg tillbaka de på plåten och låt den stå i ugnen i ytligare ca 30 min.
Frys in. men det viktiga är att den är sval och torr innan den frys in.